woensdag 22 december 2010

Nieuw Zeeland

In Nieuw-Zeeland hebben wij met een camper, voorzien van graffiti, het noorder eiland bezocht. Na het campertje afgeladen te hebben met eten en drinken (joepie! eindelijk weer eens lekkere 'luxe' artikelen zoals franse kaasjes in de supermarkten) zijn we op pad gegaan voor het rondje Auckland - Paeroa - Rotorua - Tapo - Tongariro - Keri-keri - Rawene - Opononi - Auckland.

De eerste dag hebben we slechts een paar uurtjes gereden en al snel kamp gemaakt op 1 van de vele kampeergelegenheden.
  

De volgende dag zijn we doorgereden naar Paorea, waar ook het in NZ wereldberoemde L&P drankje vandaan komt, en een wandeling gemaakt door een voormalige mijn. Hier werd in de 19e eeuw goud en zilver gewonnen, wat op veel verzet van de Maori stuitte.

   
Treinbrug voor vervoer van erts
    

Tweede halte was Rotorua. Dit stadje staat bekend om de geisers, hete (modder-)poelen en zwavelmeertjes door de vulkanische activiteit die hier onder de grond nog woedt. Vanaf het moment dat je Rotorua inrijdt ruik je al de zwavel in de lucht. Het voordeel daarvan is dat je lekker veel uien en bruine bonen kunt eten.
 
Kokende modder
    
Geiser
   
     
      
Meertje met zwavel
   
  
Op de verjaardag van Roel hebben we de Tongariro Alpine crossing gedaan in Tongariro.
  
  
In plaats van uitslapen en ontbijt op bed betekende dit om 4u30 opstaan en zelf broodjes smeren. Om 6u00 begon de klim van 1100m omhoog (van ongeveer 900m naar 2000m) en weer 800m naar beneden over totaal 20km. Om 13u00 waren we weer beneden na een absoluut prachtige tocht, waarbij we door steeds verschillende landschappen trokken. Super hoogtepunt! 

http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/national-parks/tongariro/
    
      
  
Hoogste punt van de crossing (2000m)
    
Uitzicht op de top over zwavelmeren
   
Uitzicht op top over 'red crater'
  
Na deze tocht zijn we helemaal naar het noorden gereden naar Keri-keri, waar de eerste missionarissen uit Europa voet aan wal hebben gezet. Hier hebben we een wandelingetje gemaakt door een replica van een Maori dorp.

Hierna werd het tijd om wat uit te rusten op de strandjes van Opononi. Om ook een beetje het wintergevoel uit Nederland te beleven zijn we hier we met een bodyboard van de zandduinen afgegleden :) 
  
Miep-miep
    
Via het Waipoua Kauri forest zijn we door een schitterend landschap teruggereden naar de bewoonde wereld van Auckland. De Kauri bomen zijn enorm! Wij hebben een exemplaar van 50 meter hoog gezien, maar die paste niet op de foto. Het landschap van het noordereiland is zo de moeite waard dat we hier zeker voor langere tijd moeten terugkomen.

  

Kia ora!

donderdag 9 december 2010

Fiji

Tjonge, we hebben het hier zo druk dat we nauwelijks toekomen aan het blog. Vanuit metropool Nadi op het hoofdeiland Viti Levu zijn we direct doorgevlogen naar het grotere eiland Vanua Levu (letterlijk 'groot eiland'). Het was goed dat we nog navraag hadden gedaan, want in plaats van de 17u00 vlucht waren we opeens omgeboekt naar de 15u00 vlucht. Achteraf waarschijnlijk omdat we de laatste passagiers van de dag waren. We hadden daarom een heerlijke prive-jet, die overigens zo laag vliegt dat je de mooiste uitzichten hebt over de diverse eilanden.



Na een uurtje vliegen en checks bij 3 echt te armoedige hotels (claustrofobische kamers zonder raam bijvoorbeeld, nog niet te spreken van de geuren...), kwamen we bij een ideaal hotelletje (Hot Spring Hotel) aan de rand van het leuke stadje Savusavu, naast een rugbyveldje en de hot springs, waar locals nog hun beddegoed in de kookwas doen. De uitzichten van dit hotel waren echt formidabel, de prijs ook, dus we besloten er meteen maar een weekje te blijven.



Fiji staat naast witte stranden bekend om zwarte parels, zo genoemd omdat ze worden gekweekt in blacklip oesters. We hebben een bezoekje aan een grote parel boerderij gebracht waar het hele proces werd uitgelegd. Voordat een parel in sieraden verwerkt wordt, zijn diverse (waaronder Japanse) experts er al minimaal 2 jaar mee bezig.


Ook hebben we een bezoek gebracht aan een klein dorpje (dit betekende wel 6 uurtjes in de 4WD over niet de beste wegen). Dit dorpje telt volgens de inwoners 48 mensen, ofwel 23 mannen en 30 vrouwen :)


Het is gebruik om bij een dergelijk bezoek een cadeau ('sevusevu') mee te nemen voor de chief, waarna hij het bezoek in een korte ceremonie welkom heet en de goden op de hoogte brengt. Wij hadden voor deze beste vriend misschien niet bijster origineel maar wel ontvangen kava (of hier: grog) meegenomen.



De man rechts op de foto is de chief in kwestie, die erg gekke geluiden bromde tijdens de ceremonie.


Na dit welkom mochten we in het dorp rondkijken, onder andere bij een watervalletje waar we lekker verkoeling konden zoeken. Op de foto hieronder de gids uit het dorpje met een enorm kapmes om een pad voor ons vrij te maken in de bush, en Tom, een Nederlander die wij in Tonga en vervolgens weer in Fiji tegenkwamen. Tot slot Salote, die geteisterd wordt door muggen.



Hierna werden we thuis uitgenodigd voor thee. Deze thee was eigenlijk oplos-chocolademelk waar je heel veel suiker in moest doen omdat het anders best wel vies was. Al snel werden de beste creamcrackers uit de kast gehaald, samen met iets dat op vloeibare boter leek, om het ons naar de zin te maken. Echt een heel bijzonder en leuk kijkje in een Fijiaans dorpje!


In tegenstelling tot de mensen in de Pacific zie je op Fiji ook mensen met kroeshaar. En ze houden erg van bloemetjesjurken.


De schoolgaande kinderen houden daarentegen van blauwe uniformen.


Tot slot nog enkele mooie plaatjes van ons uitzicht, vanaf ons balkon.



Bula!

zaterdag 20 november 2010

Dive Fiji

In Fiji hebben we onze duikervaring bijna verdubbeld door hier 4 duiken te maken :)

Twee van deze duiken waren 'swim-throughs' waar we onder rotsen en door grotten zwommen, de andere 2 duiken waren duiken in het rif (koraal) en tussen de barracuda's. (Voor wie het op wil zoeken: duiklocaties Leopard's Wall, Devil's Hideout, Dungeons&Dragons en Dreamhouse).

Omdat Charlotte tussen de reef sharks door een vis achterna zat met de camera en de instructeur en Roel haar moesten gaan zoeken, hebben we nu ook ervaring op 30 meter diepte.


Anemonefish

Iets moois en geels
    
Anemonefish
  
Koraal dat van kleur verschiet als je het aanraakt
   
Swim-through Roel
   
Iets moois
   
'Sailors Eyeballs'
  
'Popcorn shrimp'
  
Ook iets moois
   
Salote
  
Ook buddies
  
School barracuda's

Malo e lelei (Tonga)

Ons Tonga avontuur zit er helaas al weer op. We zijn nogal druk geweest met eilandhoppen en andere leuke dingen doen in Vava’u en Ha’apai, 2 eilandengroepen ten noorden van het hoofdeiland Tongatapu.


Voor de lange afstanden hebben we steeds de optie ‘vliegen’ gekozen, bang om nog meer interieur van boten te vervuilen met braaksel (aj…dat ging echt per ongeluk).



Vava’u was onze eerste stop. Wij werden hier verrast door het grote aantal palangi (witten), dat zich in de hoofdstad Neiafu heeft gevestigd. Dit stadje is een grote verzamelplaats voor yachties die vanuit alle windstreken naar Tonga komen omdat het hier verbluffend mooi zeilen is, en die vervolgens weer de oversteek naar andere landen maken. In het cycloon seizoen, dat hier net is aangebroken, moeten de yachties van de verzekering echter weer maken dat ze wegkomen, met het gevolg dat Vava’u langzamerhand leegloopt (en trouwens ook op slot gaat).


Wij hebben onze toevlucht gezocht op het piepkleine en schitterende eilandje Mala, dat wij, dankzij het laagseizoen, 1 week lang helemaal voor onszelf hadden. Hier hebben we ons verdiept in het spel Backgammon, en in het verjagen van ratten. We zaten in een knus bungalowtje op palen, met een fraai uitzicht op andere eilandjes en de heldere turquoise zee.




Te mooi om waar te wezen, dachten we. En  daar kwam inderdaad ’t addertje onder het gras in de vorm van een dikke rat onder het bed, welke het had gemunt op onze zeep en de sigaretten van Roel. Het beest kwam deze attributen ’s nachts ophalen, met het gevolg dat Charlotte de hele nacht rechtop in bed zat en Roel juist ondersteboven lag, met een stok om het vieze beest te verjagen.



Naast ratten, de varkens die overal in Tonga vrij rond lopen (ze planten zich in hetzelfde tempo als de ratten voort), en de zwermen muggen die je tijdens de schemer lek komen prikken, hebben we ook nader kennisgemaakt met de bultrug walvissen. En dat was, kunnen we wel stellen, werkelijk een van de indrukwekkendste dingen die wij tot nu toe in onze leventjes hebben meegemaakt.


Waar de pogingen in ‘Eua 3 keer waren mislukt, besloten we in Vava’u nog 1 keer mee te gaan op een ‘whale watching’ trip. Zodra de walvis gespot was door de Tongaanse schipper, gingen we met maximaal vier man klaarzitten op het platformpje van de boot, waarna we op commando (go-go-go) zo snel mogelijk, achter de gids aan, naar de walvissen zwommen. De ontmoetingen met deze enorme en vriendelijke beesten waren echt spectaculair. Het is niet goed na te vertellen hoe het voelt als een 14 meter lange moeder met haar 6 meter lange jong vanuit de diepte naar boven komen zwemmen, en dan, 2 meter van je vandaan, minuten lang door het water tollen en dansen (de baby deed zelfs de gids na) en vervolgens hun jumps away maken.

(courtesy of Koro Sun diving, Savusavu, Fiji)


Een van de ontmoetingen werd echt ‘up close and personal’ toen een baby-walvis erg dicht bij Charlotte kwam zwemmen (<1 m), vervolgens gelukkig weer wegdraaide,  maar haar daarbij in het gezicht sloeg met het klappen van de staart.


Naast deze geweldige belevenis hebben we gedoken, gesnorkeld en gekayakt, wat een pret is dat! Fantastisch om boven het kleurrijke koraal en talloze tropische vissen te zweven, en naar onbewoonde eilandjes te peddelen, om er te snorkelen en natuurlijk koekjes te eten. Op verschillende van deze eilandjes komen veel flying foxes (vleermuizen) voor. Volgens Samoaanse overlevering hadden de Tonganen vroeger een belangrijke vrouw van de Samoanen gekidnapt en hadden haar in de fik gestoken. Duizenden flying foxes zijn toen naar Tonga gevlogen om het vuur uit te pissen, en zijn hierna niet meer weggegaan.



Toen naar Ha’apai…de reisgids noemt dit ‘really away from it all’. Dat kunnen we inderdaad bevestigen, want er is in de hele eilandengroep een half cafĂ© te vinden, waar de locals om 9.00 ’s ochtends al aan het bier zitten. Verder is er eigenlijk niet veel meer te doen dan te genieten van de verbluffend mooie eilanden met verlaten witte verlaten stranden, en de adembenemende onderwaterwereld. We hebben de eerste paar dagen op het eiland Uolefa doorgebracht in een klein hutje op het strand.

Op dit eiland is geen stroom en geen stromend water te vinden dus het was even ‘back to basic’, maar je hebt hier niets meer nodig dan een handdoek en je snorkelset. Uolefa is precies wat je je voorstelt bij een bounty eiland.



Gelukkig konden we na onze dagen op Uolefa even terug naar de westerse wereld. We kregen toevallig een ritje aangeboden van een Duitse palangi, die toevallig het sjiekste resort van Tonga runt. Hij bood ons een belachelijk lage vriendenprijs om daar te vertoeven. We konden er geen nee tegen zeggen. Wow… een goed matras, een schoon toilet, en een hete douche, dat alles zonder ratten!!




  
We hebben ons Tonga avontuur afgesloten met een diepe duik in de Tongaanse cultuur, toen wij plots achterop een truck zaten, op weg naar een kava sessie. Kava is een niet al te lekker, modderachtig en verdovend drankje, gemaakt van de wortel van een soort peperplant, en heeft in de Pacific een belangrijke plaats in het sociale verkeer. Ooit vooral een drank gebruikt bij plechtigheden, nu zijn er overal ‘kava clubs’, waar mannen soms dagelijks tot diep in de nacht kava drinken, om nieuwe vrienden te maken, of simpelweg de tijd door te brengen. De volgende dag zijn deze mannen geen stuiver waard, ze moeten dan hun roes uitslapen (en dat kunnen de Tonganen overal, vooral tijdens het werk moeten vaak even een dutje doen).


We werden naar een buurthuis gebracht waar zo’n 30 kerels en 1 (altijd vrijgezelle) vrouw op matjes op de grond zaten. Vrouwen zorgen telkens, nadat alle mannen een liedje hebben gezongen begeleid door gitaren, voor de distributie van de kava in kokosdoppen, maar mogen zelf niet meedrinken. Gelukkig maakten de mannen voor Charlotte een uitzondering, dat was heerlijk smullen! ‘Sai pe, palangi?’ ’t Is wat lastig drinken als alle ogen op je gericht zijn en je niet weet hoe je precies moet zitten…toen onze tongen ongevoelig werden, en we langzamer begonnen te praten, hebben we er maar een eind aangebreid. Daarna zijn we lekker naar Fiji gevlogen, BULA!


P.s. 't was even bizar om dit in Tonga in onze eigen taal te lezen...