woensdag 22 december 2010

Nieuw Zeeland

In Nieuw-Zeeland hebben wij met een camper, voorzien van graffiti, het noorder eiland bezocht. Na het campertje afgeladen te hebben met eten en drinken (joepie! eindelijk weer eens lekkere 'luxe' artikelen zoals franse kaasjes in de supermarkten) zijn we op pad gegaan voor het rondje Auckland - Paeroa - Rotorua - Tapo - Tongariro - Keri-keri - Rawene - Opononi - Auckland.

De eerste dag hebben we slechts een paar uurtjes gereden en al snel kamp gemaakt op 1 van de vele kampeergelegenheden.
  

De volgende dag zijn we doorgereden naar Paorea, waar ook het in NZ wereldberoemde L&P drankje vandaan komt, en een wandeling gemaakt door een voormalige mijn. Hier werd in de 19e eeuw goud en zilver gewonnen, wat op veel verzet van de Maori stuitte.

   
Treinbrug voor vervoer van erts
    

Tweede halte was Rotorua. Dit stadje staat bekend om de geisers, hete (modder-)poelen en zwavelmeertjes door de vulkanische activiteit die hier onder de grond nog woedt. Vanaf het moment dat je Rotorua inrijdt ruik je al de zwavel in de lucht. Het voordeel daarvan is dat je lekker veel uien en bruine bonen kunt eten.
 
Kokende modder
    
Geiser
   
     
      
Meertje met zwavel
   
  
Op de verjaardag van Roel hebben we de Tongariro Alpine crossing gedaan in Tongariro.
  
  
In plaats van uitslapen en ontbijt op bed betekende dit om 4u30 opstaan en zelf broodjes smeren. Om 6u00 begon de klim van 1100m omhoog (van ongeveer 900m naar 2000m) en weer 800m naar beneden over totaal 20km. Om 13u00 waren we weer beneden na een absoluut prachtige tocht, waarbij we door steeds verschillende landschappen trokken. Super hoogtepunt! 

http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/national-parks/tongariro/
    
      
  
Hoogste punt van de crossing (2000m)
    
Uitzicht op de top over zwavelmeren
   
Uitzicht op top over 'red crater'
  
Na deze tocht zijn we helemaal naar het noorden gereden naar Keri-keri, waar de eerste missionarissen uit Europa voet aan wal hebben gezet. Hier hebben we een wandelingetje gemaakt door een replica van een Maori dorp.

Hierna werd het tijd om wat uit te rusten op de strandjes van Opononi. Om ook een beetje het wintergevoel uit Nederland te beleven zijn we hier we met een bodyboard van de zandduinen afgegleden :) 
  
Miep-miep
    
Via het Waipoua Kauri forest zijn we door een schitterend landschap teruggereden naar de bewoonde wereld van Auckland. De Kauri bomen zijn enorm! Wij hebben een exemplaar van 50 meter hoog gezien, maar die paste niet op de foto. Het landschap van het noordereiland is zo de moeite waard dat we hier zeker voor langere tijd moeten terugkomen.

  

Kia ora!

donderdag 9 december 2010

Fiji

Tjonge, we hebben het hier zo druk dat we nauwelijks toekomen aan het blog. Vanuit metropool Nadi op het hoofdeiland Viti Levu zijn we direct doorgevlogen naar het grotere eiland Vanua Levu (letterlijk 'groot eiland'). Het was goed dat we nog navraag hadden gedaan, want in plaats van de 17u00 vlucht waren we opeens omgeboekt naar de 15u00 vlucht. Achteraf waarschijnlijk omdat we de laatste passagiers van de dag waren. We hadden daarom een heerlijke prive-jet, die overigens zo laag vliegt dat je de mooiste uitzichten hebt over de diverse eilanden.



Na een uurtje vliegen en checks bij 3 echt te armoedige hotels (claustrofobische kamers zonder raam bijvoorbeeld, nog niet te spreken van de geuren...), kwamen we bij een ideaal hotelletje (Hot Spring Hotel) aan de rand van het leuke stadje Savusavu, naast een rugbyveldje en de hot springs, waar locals nog hun beddegoed in de kookwas doen. De uitzichten van dit hotel waren echt formidabel, de prijs ook, dus we besloten er meteen maar een weekje te blijven.



Fiji staat naast witte stranden bekend om zwarte parels, zo genoemd omdat ze worden gekweekt in blacklip oesters. We hebben een bezoekje aan een grote parel boerderij gebracht waar het hele proces werd uitgelegd. Voordat een parel in sieraden verwerkt wordt, zijn diverse (waaronder Japanse) experts er al minimaal 2 jaar mee bezig.


Ook hebben we een bezoek gebracht aan een klein dorpje (dit betekende wel 6 uurtjes in de 4WD over niet de beste wegen). Dit dorpje telt volgens de inwoners 48 mensen, ofwel 23 mannen en 30 vrouwen :)


Het is gebruik om bij een dergelijk bezoek een cadeau ('sevusevu') mee te nemen voor de chief, waarna hij het bezoek in een korte ceremonie welkom heet en de goden op de hoogte brengt. Wij hadden voor deze beste vriend misschien niet bijster origineel maar wel ontvangen kava (of hier: grog) meegenomen.



De man rechts op de foto is de chief in kwestie, die erg gekke geluiden bromde tijdens de ceremonie.


Na dit welkom mochten we in het dorp rondkijken, onder andere bij een watervalletje waar we lekker verkoeling konden zoeken. Op de foto hieronder de gids uit het dorpje met een enorm kapmes om een pad voor ons vrij te maken in de bush, en Tom, een Nederlander die wij in Tonga en vervolgens weer in Fiji tegenkwamen. Tot slot Salote, die geteisterd wordt door muggen.



Hierna werden we thuis uitgenodigd voor thee. Deze thee was eigenlijk oplos-chocolademelk waar je heel veel suiker in moest doen omdat het anders best wel vies was. Al snel werden de beste creamcrackers uit de kast gehaald, samen met iets dat op vloeibare boter leek, om het ons naar de zin te maken. Echt een heel bijzonder en leuk kijkje in een Fijiaans dorpje!


In tegenstelling tot de mensen in de Pacific zie je op Fiji ook mensen met kroeshaar. En ze houden erg van bloemetjesjurken.


De schoolgaande kinderen houden daarentegen van blauwe uniformen.


Tot slot nog enkele mooie plaatjes van ons uitzicht, vanaf ons balkon.



Bula!